Όλα τα νέα και οι ανακοινώσεις

... Ηπείρου συνέχεια IV.

Η τέταρτη μέρα μας βρήκε να παίρνουμε πάλι τα βουνά, αλλά όχι πολύ μακριά.

Προορισμός μας η Θεσπρωτία, ένας από τους ακριτικούς, τους πιο ορεινούς και πιο αραιοκατοικημένους νόμους της χώρας μας. 

Το πρόγραμμά μας περιελάμβανε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, στον Δήμο Φιλιατών.

Τα Γίτανα αναφέρονται πρώτη φορά από τον ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο (59 π.Χ.-17 μ.Χ.), ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, μέρος συνάντησης της Ηπειρωτικής Συμμαχίας (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ), η οποία παρότι βραχύβια (336-328 π.Χ.) οδήγησε στη συγκρότηση του δυναμικού Κοινού των Ηπειρωτών (ΚΟΙΝΟΝ ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ), το οποίο από το 231 μέχρι και το 168 π.Χ. διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και μετά την καταστροφή τους από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. εγκαταλείφθηκαν οριστικά. 

Στον χώρο υπάρχουν πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα μεταξύ των οποίων το εντυπωσιακό θέατρο με χωρητικότητα 4000 θεατών, το πρυτανείον, συγκροτήματα καταστημάτων, ναοί, κλπ.

Αργότερα οδεύσαμε προς την αρχαία Φανοτή (σημ. Ντόλιανη), 16 χλμ δυτικά της Ηγουμενίτσας, η οποία αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Πολύβιο και Τίτο Λίβιο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά προνομιούχο από φυσικής τοποθεσίας και οχύρωσης πόλη, η οποία διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο κυρίως κατά τον Δ' Μακεδονικό Πόλεμο (150-148 π.Χ.).

Εντυπωσιάζουν η κεντρική καμαρωτή πύλη, το κτήριο με τα τοξωτά ανοίγματα, ο πύργος στο υψηλότερο σημείο της ακρόπολης και τα κατάλοιπα των οχυρώσεων, που περιελάμβαναν δύο επάλληλους περιβόλους.

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε στην Ηγουμενίτσα, όπου επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο (www.igoumenitsamuseum.gr) και από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε στον χωροχρόνο από τη Μέση Παλαιολιθική μέχρι και τον 19° αι. 

Η πλειονότητα των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης με τίτλο "Θεσπρωτών Χώρα" καλύπτει την Ελληνιστική εποχή (330/327-167 π.Χ.), περίοδο ακμής των θεσπρωτικών και γενικότερα ηπειρωτικών πόλεων, καθώς και τη Ρωμαϊκή εποχή (167 π.Χ.-4° αι. μ.Χ.), περίοδο παρακμής και καταστροφής μετά την ήττα του Περσέα, αλλά και διαίρεση της Ηπείρου σε Παλαιά (Epirus Vetus), εντός της Ελλάδας και Νότιας Αλβανίας, και Νέα (Epirus Nova), εντός της Αλβανίας, κατά τον 3° αι. μ.Χ. με την επικράτηση του Χριστιανισμού. 

Συνοδός μας σε όλη αυτή τη νέα περιπέτεια η αρχαιολόγος Βασιλική Λάμπρου, την οποία ευχαριστούμε θερμά! 

Επίσης και όλους εσάς, που συμμετείχατε! 

Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο... 

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του ΣΔΞ

Διεύθυνση:
Απόλλωνος 9α - 10557 Αθήνα

Τηλέφωνα:
+30.
210-3220090, +30.210-3229705

Φαξ:
 210-3239200

Email:
 info@tourist-guides.gr

ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ »

Κάντε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Δεν θα εμπιστευόσουν έναν γιατρό,
δάσκαλο ή οδηγό χωρίς άδεια.
Γιατί έναν ξεναγό;

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ξεναγών (W.F.T.G.A.) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών (F.E.G.)

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών βοηθά στην εξεύρεση των κατάλληλων ξεναγών, σε γλώσσα και εξειδίκευση, για τα προγράμματα Σχολείων, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών καθώς και μεμονωμένων επισκεπτών.

info@tourist-guides.gr
+30.210-3220090