Back to guides list
Guide's profile is available in the following languages:
French Greek

Χρύσα Κοντογεωργοπούλου, Δρ.

Place of residence: Athens
Languages: French, Greek
Telephone: +30 6947473511
E-mail: chkont@arch.uoa.gr

Official Guide Identity

Βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι πτυχιούχος - με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στις βυζαντινές σπουδές (masters) -  και διδάκτωρ ( PhD) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (βαθμός άριστα παμψηφεί). Θέμα του διδακτορικού μου ήταν η Βυζαντινή Αττική, χάρη στο οποίο ανέπτυξα μια ιδιαίτερη σχέση με την γενέτειρα περιοχή μου, μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τόπους.

Έχω εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, εκ τω οποίων η τέταρτη, έλαβε τον Δεκέμβριο του 2021 το βραβείο Ποίησης Ακαδημίας Αθηνών "Αικατερίνης Σταθοπούλου" ως μία εκ των καλυτέρων συλλογών εντός της τριετίας". Τον Ιούνιο του 2022 κυκλοφόρησε το πέμπτο μου ποιητικό βιβλίο με τίτλο Ἀ γ ρ ῶ σ τ ι ς. Επιπλέον, έχω μεταφράσει έργα από τα γαλλικά (Ο διάβολος στο κορμί, Εκδ. Ροές και άλλα), ενώ το διδακτορικό μου εκδόθηκε με τον τίτλο Η Βυζανιτνή Αττική, από τις επιστημονικές εκδόσεις ΣΙΑΤΡΑΣ, το 2016. Τέλος, έκανα εκπομπές πολιτισμού στην Ελληνική ραδιοφωνία, παρουσιάζοντας μνημεία και τόπους ανά την Ελλάδα.

Η εκπαίδευσή μου στο επάγγελμα του ξεναγού, το οποίο και υπεραγαπώ, δε συνίσταται μόνο στο δίμηνο σεμινάριο στο ΕΚΠΑ από το οποίο αποφοίτησα το 2014, αλλά και στη συνολική μου σχέση, ειδικά με την περιοχή της Αττικής: περίπατοι, πεζοπορίες, αφηγήματα και επιστημονικές πηγές καλλιέργησαν αυτή τη μοναδική σχέση αγάπης που με ώθησαν στο να δημιουργήσω και ξεναγικά προγράμματα σε τόπους εκτός της πεπατημένης.

Η ιδιότητά μου ως Ποιήτριας, με έκαναν να προσπαθώ, μέσα από ιδιαίτερες ξεναγήσεις, ν’ αναζητώ πάντα την ποιητική  σχέση του τοπίου με τα μνημεία, τη βλάστηση και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, και να αναδεικνύω το άρωμα και την «παθολογία» του τοπίου.

Στα χρόνια που ασκώ το επάγγελμα, είχα την ευλογία διεθνών διακρίσεων, όπως το 2016, όταν, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας βράβευσε το περιηγητικό μου πρόγραμμα «του Υμηττού το μέλι», στη βυζαντινή μονή Καισαριανής, το οποίο και περιγράφω στην ενότητα των προτεινομένων περιηγήσεων.

Ξεναγώ ατομικά και ομαδικά, στην Αττική και ανά την Ελλάδα, ενώ έχω συνεργαστεί με Πρεσβείες, αποστολές, Συνέδρους. Εταιρείες και ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και τις γαλλόφωνες χώρες.

Στην ενότητα των προτεινόμενων ξεναγήσεων, προτείνω μια σειρά πρωτότυπων και λιγότερο γνωστών ξεναγήσεων, πέραν των εμβληματικών, όπως αυτή της Ακρόπολης και του μουσείου της, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ολυμπιείου, της Αρχαίας Αγοράς ή του Κεραμεικού.

Είναι χαρά μου να ξεναγώ και τους συμπατριώτες μου στη μεγάλη ελληνική γλώσσα, μέσα από αυτό το υπέροχο επάγγελμα-λειτούργημα, το οποίο, τελικά, αποτελεί «πρεσβεία», με την αρχετυπική έννοια του όρου-τα δώρα που έκαναν στους ξένους που θεωρούνταν ούτως ή άλλως ιεροί -. Και με τον τρόπο αυτό, να διαπιστώνω συνεχώς, πόσο το ξεναγείν αποτελεί την πιο εξωτερική έκφραση της επιστήμης της Αρχαιολογίας, την οποία εις βάθος υπηρετώ και θα υπηρετώ πάντα.

Official Guide Identity

Haz un viaje en el tiempo

No confiarías en un doctor, maestro o conductor falso. Por qué entonces confiar en un guía sin licencia?

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ξεναγών (W.F.T.G.A.) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών (F.E.G.)

La Asociación representa a sus altamente calificados miembros, que están certificados por el Estado griego. Estos, cubren una amplia gama de programas y son capaces de satisfacer cualquier demanda en 28 idiomas diferentes. De acuerdo con la ley griega, solo a los guías turísticos autorizados les es permitido guiarle a lo largo de Grecia.

info@tourist-guides.gr
+30.210-3220090

Política Covid-19

Tomamos en serio nuestra responsabilidad de garantizar que nuestros huéspedes disfruten de una experiencia de visita segura, limpia y comfortable,p por lo que hemos implementado todas las medidas de precaución necesarias de acuerdo con todas las medidas de seguridad e higiene de la OMS y el Ministerio de Salud local. La seguridad y el bienestar de nuestros huéspedes y nuestros Guías Turísticos es de suma importancia para nosotros.